Qyteti i Korçës

Korça është një qytet në shqipërinë jug-lindore. Korça është edhe qendra e prefekturës me të njëjtin emër. Ka një popullsi prej rreth 105.000 banorë (2009 census), duke e bërë atë qytetin e gjashtë më të madh në shqipëri. Pozicionuar në një pllajë 850 m (2789 ft) mbi nivelin e detit, rrethuar nga malet e moravës.

Qyteti historik i korçës (shqiptohet core-cha). Ka një qendër  historike me rrugët me kalldrëm dhe vila që i kanë rezistuar viteve, ndërtuar në fillim të shekullit të 20-të. Nga 1916 - 1920, qyteti ishte nën kontrollin e francezëve dhe përfundimisht ai u shpall një rajon autonom me mbështetjen franceze. Ndikimi kontinental ndjehet në ndërtimin e vilave neoklasike, dy kinematë e famshme dhe një traditë fotografie dhe vlerësim  arti. Korça ka qënë e njohur si "parisi i shqipërisë". Qyteti është i njohur gjithashtu për kishat ortodokse, duke përfshirë edhe kishën më të vjetër ortodokse në shqipëri, kisha e shën mërisë në fshatin mborje 1 km larg qytetit. Korça është shtëpia e shumë muzeumeve, duke përfshirë edhe muzeun kombëtar të artit mesjetar, muzeun kombëtar të arkeologjisë, muzeun shqiptar të arsimit, muzeun bratko apo muzeun oriental. Korça është e njohur edhe si qyteti i festivaleve, me organizimin e birra fest, një nga ngjarjet më të njohura.

Klima

Korça ka klimë mesdhetare kalimtare (ose klimë mesdhetare kontinentale) me ndryshime të mëdha në temperaturë. Muaji më i nxehtë është gushti (25°c) ndërsa muaji më i ftohtë është janari (2°c). Mesatarisht gjatë vitit bien 710 mm reshje të cilat minimumin e arrijnë në verë ndërsa maksimumin në dimër, duke e bërë korçën një qytet përgjithësisht të thatë krahasuar me pjesën tjetër të shqipërisë së lagësht. Temperaturat në korçën që përthith 2300 orë rrezatimin diellor, përgjithësisht mbeten më të ulta se pjesa tjeter e shqipërisë perëndimore, por më të larta se pjesa veri-perënimore për shkak të lartësisë mesatare në rrafshin e korçës.

Transporti

Korça është një nyje e rëndësishme për trasportin shqiptar. Qyteti ndodhet 181 km larg kryeqytetit. Aksi rrugor korçë-tiranë është pothuajse tërësisht i rindërtuar dhe largësia kohore është rreth 3 orë. Aksi rrugor korçë-kapshticë (doganë) korça shërben si pikë-lidhje me zonën jugore të shqipërisë.

Ekonomia

Ekonomia e qytetit të korçës i ka themelet e saj ne zhvillimin bujqësor, por nuk mund të lihen pa përmendur bizneset e mëdha të qytetit të cilat përfshijnë kryesisht sektorin e ndërtimit civil dhe prodhimin e materialeve të ndërtimit, sektorin ushqimor dhe atë të shërbimeve. 

Historia/antikiteti

Zona e korçës është një nga vendet e evropës jug-lindore që është banuar më herët. Zona e korçës e ndodhur në kufi me mbretërinë ilire dhe epirin është banuar që nga mijëvjeçari i katërt p.e.s. deri në vitin 650 p.e.s. fushëgropa e korçës udhëhiqej nga një dinasti e mbretërisë ilire, ndërkohë pas vitit 650 u udhëhoq nga një dinasti kaone.